MIM- en sinter ovens

Kenmerken MIM- en Sinteroven

  • In verschillende afmetingen en capaciteiten leverbaar
  • T.max 1600°C

Vraag een offerte aan Bestel

Snijstaal levert specifiek voor het sterk in populariteit stijgende Metal Injection Moulding, kortweg MIM, een complete range speciale ovensystemen.

Hoe werkt MIM?

Bij MIM draait het om vormgeving en parameterbeheersing in combinatie met hoge temperaturen. Uitgangsmateriaal bij MIM is een metaalpoeder van een specifiek gekozen samenstelling en korrelgrootte. Dit poeder wordt vermengd met een bindmiddel (om het metaalpoeder te kunnen spuitgieten) en vervolgens gekneed tot een dikke pasteuze massa en gegranuleerd. Dit granulaat wordt onder druk in een matrijs gespoten (het feitelijke Metal Injection Moulding), waardoor er een zogeheten ‘groen product’ ontstaat. Deze ‘groenling’ heeft de gestalte van het uiteindelijke metaalproduct, maar bestaat uit metaalpoeder en bindmiddel.Vervolgens wordt het bindmiddel eruit gewassen en gestookt, waarna de ontstane ‘bruinling’ (het poederproduct, maar nu zónder bindmiddel) in een sinteroven wordt geplaatst. Bij zeer hoge temperaturen, die afhankelijk van de toegepaste metaallegering tot 1600ºC kunnen oplopen, ontstaat het definitieve metalen eindproduct.

Wat gebeurt er tijdens Sinteren?

Tijdens het sinteren krimpt het product met enkele tientallen procenten, zodat een uitgekiende vormgeving en dimensionering van het uitgangsproduct (MIM-matrijs) cruciaal is. Om te voorkomen dat het werkstukoppervlak tijdens het hoogtemperatuur sinterproces verbrandt en/of oxideert, vindt het sinteren plaats onder hetzij hoogvacuüm, hetzij een beschermende gasatmosfeer. Hierbij worden beschermgassen gebruikt als stikstof, argon, waterstof, etc.

Snijstaal levert procesgestuurde, watergekoelde MIM- en sinterovens in verschillende afmetingen en capaciteiten. Neem voor vragen gerust contact op.

Vraag een offerte aan Bestel