Bescherming tegen oxidatie en ontkoling met gas

Eerder schreven wij al over de ‘5 manieren om het staaloppervlak te beschermen tijdens het harden’. Eén van de manieren die besproken werd, is door gebruik te maken van een hittevaste kist, met daarin op de bodem wat neutrale gloeikool.

Dezelfde kisten kunnen ook uitgevoerd worden met een gasaansluiting, waardoor u oxidatievrij kunt gloeien tot ca. 1100°C. Hieronder behandelen we de 3 verschillende gasaansluiting methodes.
Wilt u een volkomen blank uiterlijk van uw werkstuk, dan gebruikt u liever een Snijstaal koker of envelop.

3 methodes voor oxidatievrij gloeien

Gasaansluiting methode 1

De hoog hittevaste kist wordt met uw werkstuk in de hete oven geplaatst, waarna eerst wordt voorgespoeld met ± 5 maal het kistvolume. Daarna kan de gastoevoer verminderd worden. Te gebruiken gassoorten zijn bijvoorbeeld stikstof of formeergas (95/5).

Om het mogelijk te maken dat deze kist in uw bestaande oven past, is slechts een kleine aanpassing nodig. Uw oven wordt gemakkelijk aangepast door een paar kleine sleuven aan te brengen in de deur en ovenmond.

Snijstaal Gasaansluiting methode 1

Gasaansluiting methode 2

Ook klapdekselkisten kunnen worden voorzien van een beschermgasaansluiting. Het gas wordt via de achterzijde van de kist toegevoerd en ontsnapt weer via de deksel.

U neemt de klapdekselkist gemakkelijk uit de oven terwijl uw werkstuk nog steeds wordt beschermd. Het werkstuk wordt vanuit de klapdekselkist direct in de olie gekieperd of bij luchtharders, met extra liters beschermgas versneld in de lucht afgekoeld.

Snijstaal Gasaansluiting methode 2

Gasaansluiting methode 3

Bij deze 3e methode blijft de klapdekselkist permanent in de oven staan. Met een haakje opent u de deksel om uw werkstuk in de kist te plaatsen of er weer uit te nemen.

U kunt gemakkelijk zelf een gat in de oven achterwand boren. De snelkoppeling is eenvoudig van de gasbuis te nemen om (indien nodig) de kist uit de oven te nemen

 Snijstaal Gasaansluiting methode 3

Voor advies of meer informatie over een van de bovengenoemde producten, kunt u vrijblijvend contact opnemen.