POEDERNITREREN IS GEMAKKELIJK ZELF TE DOEN

Poedernitreren is een door Durferrit, geoctrooieerd proces om d.m.v. korrels, stikstof in het staaloppervlak te brengen. De werkstukken worden in een stalen kist, omringd met nitreerkorrels verpakt en afhankelijk van de gestelde eisen, ruwweg 6 – 30 uur op 540°C – 560°C in bijvoorbeeld een hardingsoven gegloeid. De resultaten zijn vergelijkbaar met badnitreren, teniferen e.d. en het proces kan op alle staalsoorten, incl. gietijzer toegepast worden.

 De oppervlaktelaag is samengesteld uit 2 zóne’s namelijk:

  • de z.g. VERBINDINGSZONE als zijnde de uiterste buitenlaag die een geringe dikte heeft en uit nitriden bestaat en, vooral bij gelegeerd staal, uitermate hard en slijtvast is. Zij fungeert in feite als permanent aanwezig smeermiddel.
  • de z.g. DIFFUSIEZONE die ca. 0,4 mm dik is waardoor de grote stijging in vermoeiingsweerstand ontstaat, waarvoor genitreerde onderdelen bekend staan. De diffusiezone is draagkrachtig maar heeft een lagere hardheid dan de verbindingszone.

 

 

Hardheid en dikte van een poeder-genitreerdelaag bij hoger gelegeerd staal, in mm/HRC.

Ondanks dat onderdelen gehard zijn kunnen zij toch danig op elkaar invreten of slijten. Meestal volgen dan ellenlange discussies omtrent de beste oppervlakte hardheid welke gekozen had moeten worden. Vaak ziet men hierbij over het hoofd dat er, tussen hardheid en slijtageweerstand geen vaste relatie bestaat. Als metaal onder druk over metaal glijdt, kunnen de bij dit metallisch contact optredende hoge temperaturen (plaatselijk) aan de huid, zo hoog oplopen dat smeltpuntjes en vastlassen (vreten) het gevolg kan zijn. Het niet-metalen karakter van de nitreerlaag daarentegen is zeer ontlaatbestendig en gedraagt zich naar buiten toe passief, zodat geen kleven, koudlassen of vreten mogelijk zijn. Poedergenitreerde werkstukken bezitten zeer goede loop-eigenschappen.

Het toepassingsgebied blijft echter niet beperkt tot ongelegeerde of gelegeerde machinebouwstalen. Ook warmwerkmatrijzen, stamp- en drukgietmatrijzen, warmspuitplunjers- en cilinders kunnen door poedernitreren een sterk verhoogde levensduur verkrijgen. Hetzelfde geldt voor koudwerkgereedschappen die glijdend belast worden. Bij het vervormen van roestvrijstaal treden vaak hecht- en vreetverschijnselen op waartegen nitreren een voortreffelijke remedie is. Bij de verwerking van plastics zijn er met nitreren ook goede resultaten te boeken.

 

KORT SAMENGEVATTE AANWIJZINGEN OMTRENT POEDERNITREREN VOOR DE SNELLE WERKER.

(Voor meer bijzonderheden zie aanvulling op Snijstaal handboek; hoofdstuk oppervlakteverbetering)

 Wat kan poeder-genitreerd worden?

  • Theoretisch alle staal- of gietijzer soorten

Wat heeft men voor poedernitreren nodig?

Werkwijze:

  1. Gewicht werkstuk bepalen in kilogram
  2. Daarna benodigde hoeveelheid poeder bepalen, zie afb. 1
  3. Dan kist inhoud bepalen in liters, zie afb. 2
  4. Aktivator percentage bepalen, zie tabel rechtsonder
  5. Vullen van de kist, (volgorde):
    • Bodem van de kist bedekken met 15 mm poeder
    • Werkstukken hierop plaatsen en met poeder bedekken
    • Aktivator in stroken of plakjes hierover verdelen
    • Overgebleven kist ruimte opvullen met poeder
    • Deksel op kist plaatsen en luchtdicht afsluiten met Lenit
    • Kist in oven plaatsen  en op 550°C a’ 560°C ( NIET HOGER )
    • Een goede gemiddelde nitreertijd is ca. 15 uur. Kist in de namiddag in de oven plaatsen en de volgende morgen eruit nemen
    • Als nitreertijd verstreken is, kist in lucht laten afkoelen. Bij ongelegeerd staal kist openen en werkstukken in olie of water afkoelen
    • Werkstukken eventueel licht oppoetsen (NIET NASLIJPEN).
Mocht u vragen hebben naar aanleiding van dit bericht, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.