ZELF STAAL HARDEN IN SLECHTS 3 EENVOUDIGE STAPPEN

Bij Snijstaal adviseren wij regelmatig onze klanten over alle mogelijke warmtebehandelingen, binnen verschillende branches. Dit adviseren gebeurt in persoonlijke gesprekken, via telefoon en via nieuwsberichten op onze website. In dit bericht laten wij u graag specifiek kennismaken met de 3 stappen voor het zelf gemakkelijk harden van staal. Eerder schreven wij al over de 8 Basisregels voor het zelf harden van staal. Dit onderwerp wordt hier nog eens nader toegelicht aan de hand van de harderijsystemen HS1 En HS2.

Bekijkt u eerst dit stroomschema voor een duidelijk overzicht van de verschillende systemen (pdf) ›

3 EENVOUDIGE STAPPEN

Om het simpel en eenvoudig te houden zijn er voor het harden eigenlijk maar drie stappen nodig;

  1. Werkstuk op hardingstemperatuur brengen in een hardingsoven. Vergeet niet lang genoeg te laten doorwarmen.
  2. Afschrikken in olie, lucht of water. Bijvoorbeeld in een olieafschrikbad WO200, afhankelijk van de materiaalsoort
  3. Ontlaten om de juiste eindhardheid te verkrijgen. Het liefst in een speciaal daarvoor bestemde ontlaatoven maar in de al aanwezige hardingsoven kan het natuurlijk ook.

ONZE HS1 EN HS2 SYSTEMEN ZIJN UITERMATE GESCHIKT

HS1 systeem

Het HS1 systeem bestaat uit een tafel met daarop de hardingsoven en aan weerszijden van de tafel hangt een bad. Het ene bad is gevuld met hardingsolie en de andere is gevuld met water en G22 zeep. In dit laatste bad is ook een verwarmingselement geplaatst, waardoor in dit bad de werkstukken, na het afschrikken in de olie, weer ontvet kunnen worden. In beide baden hangt een mand met afdruipstand, waardoor het gemakkelijk is met uw werkstukken te chargeren. Na het reinigen van het werkstuk kan het in de hardingsoven worden ontlaten.Om meteen al veel hardingswerk in eigen beheer te kunnen uitvoeren wordt standaard bij de levering van een compleet HS1 hardingssysteem het volgende meegeleverd: een drum hardingsolie, G22 zeep, een set hitte reflecterende stenen, hardingstang naar keuze, het onmisbare en veel verkochte naslagwerk, de Snijstaal Harderij Raadgever II (pdf)

Optionele uitbreidingsmogelijkheden voor het HS1 systeem

  • Het is mogelijk om een luchtventilator onder de tafel te plaatsen waardoor u in geforceerde lucht kunt af schrikken i.p.v. in hardingsolie (speciaal voor luchtharders, als bijvoorbeeld 1.2379).
  • Heeft u regelmatig hardingswerk waardoor het praktisch onmogelijk wordt om de hardingsoven ook voor het ontlaten te gebruiken, dan kan het HS1 systeem worden uitgebreid met een luchtcirculatie oven model KU 15/06A, deze past onder de hardingsoven in het tafel systeem. Bijkomend voordeel van deze ontlaatoven is dat het ontlaten, veel temperatuur nauwkeuriger plaats vind, waardoor betere eind resultaten zijn te verwachten.
  • Hardingsfolie rollenkokers of enveloppen om uw werkstuk tijdens het harden te beschermen tegen verkleuring en ontkoling, onmisbaar bij hoger gelegeerde staalsoorten
  • Verschillende hulpmiddelen om zelf te kunnen carboneren, ook wel inzetten of opkolen genoemd. Bijvoorbeeld een zandgoot carboneer kist met bijpassende chargeervork, carboneerkorrels voor on- of gelegeerde staalsoorten
  • Verschillende hulpmiddelen om zelf te kunnen nitreren. Bijvoorbeeld een zandgootkist met bijpassende chargeervork, nitreerpoeder plus bijbehorende aktivator en afdichtingsklei. Om bepaalde gedeeltes van werkstukken juist te kunnen beschermen tegen nitreren hebben we ook speciale antinitreerpasta
  • Een gasdoorn systeem om onder een beschermende atmosfeer van beschermgas te kunnen werken
  • Wilt u ook PM stalen en snelstalen, met hoger liggende hardingstemperaturen 1.100 – 1.250°C zelf kunnen harden, dan werkt hiervoor door de hogere temperaturen de inpakfolie of gasdoorn-systemen niet meer. Speciaal voor deze staalsoorten hebben we een Diamond Block systeem welke tot hardingstemperaturen van maximaal 1.300°C nog uw werkstukken tegen ontkoling beschermt.
  • Beschermende kleding en/of handschoenen om uzelf tegen de hitte te beschermen maar ook natuurlijk ook zachtgegloeid binddraad of tangen om gemakkelijk uw werkstukken in en uit de oven te kunnen halen
  • Om de uiteindelijk verkregen eindhardheid te controleren hebben we verschillende Rockwell hardheidmeters in ons leveringsprogramma. Ook zijn leverbaar de hiervoor bestemde verbruiks artikelen zoals bijvoorbeeld hardheidtest plaatjes voor zowel Rockwell A als Rockwell B maar ook reserve diamanten.

HS2 KOMPLEET HARDERIJSYSTEEM VOOR GROTERE WERKSTUKKEN

Het HS2 systeem is geschikt om werkstukken met grotere afmetingen zelf te kunnen harden en is compleet modulair uit te breiden naar uw specifieke hardingsprocessen. Onze technisch adviseurs informeren u graag over de mogelijkheden die voor u relevant zijn. Neem direct contact op bij vragen. Om weer de eenvoudige 3 stappen te gebruiken beginnen we net als bij het HS1 systeem met de hardingsoven. Bijvoorbeeld een KM 50/13 met nuttige binnenafmetingen van 350 x 500 x 250 hoog, deze oven heeft eigen poten waarop hij staat, een tafel is dus overbodig geworden.

In de basis (1) van het stroomschema (pdf) volgt eerst het combibad WO 200 deze wordt benut om de werkstukken af te schrikken in de olie en in het watercompartiment is een G22 zeep toegevoegd welke tezamen met het verwarmingselement zorg draagt voor een goede reiniging van de werkstukken. Beide compartimenten zijn voorzien van een mand met uitdruipstand, welke het chargeren met vooral zwaardere werkstukken vergemakkelijkt. Meerdere opties voor de WO200 zijn mogelijk, denk daarbij aan randafzuiging, snelkoeling om de afschrikcapaciteit te verhogen, eenvoudige pneumatische bediening van de mand en automatische pneumatische bediening van de mand om het chargeren met zware werkstukken te vereenvoudigen.

Na het afschrikken moet er worden ontlaten. De voorkeur is om dit in een zeer temperatuurnauwkeurige Snijstaal Luchtcirculatieoven te doen, maar heeft u niet heel regelmatig hardingswerk, dan kan de hardingsoven ook gebruikt worden, nadeel is grotere onnauwkeurigheid in lagere temperatuur bereiken.

In de basis (2) van het stroomschema volgt na de hardingsoven een warmbad/ontlaatbad. Dit bad kan worden gebruikt voor getrapt harden maar ook voor het gewone ontlaten (dubbel functioneel). Groot voordeel van getrapt harden is een sterk verminderde kans op scheurvorming en een veel grotere maatvastheid. Bij getrapt harden kan het combibad WO 200 komen te vervallen, wel is het handig om een apart reinigingsbad A200 met verwarming en G22 zeep te gebruiken om het ontlaatzout af te spoelen.

In de basis (3) van het stroomschema volgt na de hardingsoven de beschermgashardings installatie SHA400. Deze installatie is geschikt om veilig onder een beschermde atmosfeer van beschermgas (bijv. stikstof, argon of formeergas) af te schrikken in olie voor charges tot ± 25kg. Ook tijdens het afschrikken in de olie zijn uw werkstukken beschermd. Met de handige pneumatische chargeerinrichting kunt u de gehele charge zonder ook maar één keer te hoeven tillen ontkolingsvrij harden. Benodigde luchtdruk: ± 6-9 bar. Ook leverbaar met o.a. verwarming, temperatuuraanwijzing en afzuiging

Bij zowel basis 2 en 3 is het gebruik van een chargeerwagen CW41 aan te raden. Voor werkstukken die vanwege hun afmetingen en/of gewicht niet meer met de hand in en uit de oven genomen kunnen worden is er de solide, in hoogte verstelbare chargeerwagen. De wagen kan dankzij de zwenkwielen met remstand gemakkelijk verplaatst en gepositioneerd worden. De wagen is voorzien van oplegrooster en leverbaar met optionele mand en opvanglade voor het opvangen van bijvoorbeeld carboneerkorrels of nitreerpoeder.

Optionele uitbreidingsmogelijkheden voor het HS2 systeem

  • Hardingsfolie rollenkokers of enveloppen om uw werkstuk tijdens het harden te beschermen tegen verkleuring en ontkoling, onmisbaar bij hoger gelegeerde staalsoorten
  • Verschillende hulpmiddelen om zelf te kunnen carboneren, ook wel inzetten of opkolen genoemd. Bijvoorbeeld een zandgoot carboneer kist met bijpassende chargeervork, carboneerkorrelsvoor on- of gelegeerde staalsoorten
  • Verschillende hulpmiddelen om zelf te kunnen nitreren. Bijvoorbeeld een zandgootkist met bijpassende chargeervork, nitreerpoeder plus bijbehorende aktivator en afdichtingsklei. Om bepaalde gedeeltes van werkstukken juist te kunnen beschermen tegen nitreren hebben we ook speciale antinitreerpasta
  • Een gasdoorn systeem om onder een beschermende atmosfeer van beschermgas te kunnen werken
  • Wilt u ook PM stalen en snelstalen, met hoger liggende hardingstemperaturen 1.100 – 1.250°C zelf kunnen harden, dan werkt hiervoor door de hogere temperaturen de inpakfolie of gasdoornsystemen niet meer. Speciaal voor deze staalsoorten hebben we een  Diamond Block systeem welke tot hardingstemperaturen van maximaal 1.300°C nog uw werkstukken tegen ontkoling beschermt.
  • Beschermende kleding en/of handschoenen om uzelf tegen de hitte te beschermen maar ook natuurlijk ook zachtgegloeid binddraad of tangen om gemakkelijk uw werkstukken in en uit de oven te kunnen halen
  • Om de uiteindelijk verkregen eindhardheid te controleren hebben we verschillende Rockwell hardheidmeters in ons leveringsprogramma. Ook zijn leverbaar de hiervoor bestemde verbruiksartikelen zoals bijvoorbeeld hardheidtest plaatjes voor zowel Rockwell A als Rockwell B maar ook reserve diamanten.
Laat u goed informeren voordat u overgaat tot de koop van een oven(systeem). Voordat u het weet heeft u (online) goedkoop een oven aangeschaft, die niet aan uw specifieke wensen voldoet.