KERAMIEKOVEN VOOR SCHOLEN EN ONDERWIJS

Recent heeft Snijstaal 2 complete hardingssystemen afgeleverd bij hogescholen in België. Naast hardingssystemen levert Snijstaal ook andere ovens voor scholen; bijvoorbeeld keramiekovens.

GEEN GOUDEN FORMULE VOOR AANSCHAF KERAMIEKOVEN

Het kiezen van een geschikte keramiekoven voor gebruik in het onderwijs is geen gemakkelijke taak. Dit aangezien er niet één ‘formule’ is die op elke school van toepassing is. Zo zijn er vanzelfsprekend onderwijsinstellingen met veel of weinig leerlingen, is er een duidelijk verschil tussen de wensen van een basisschool en voortgezette opleiding en zal iedere instelling een ander soort werkstuk maken. Daarnaast heeft ieder werkstuk ook weer een ander programma nodig. Zeker wanneer het om een geheel nieuw lesprogramma gaat is het lastig om vooruit te bepalen wat u nodig heeft.

Dat gezegd hebbende… Om u nu toch verder te helpen, proberen we hieronder een aantal situaties te schetsen die de oriëntatie voor de juiste oven vergemakkelijken.

WAAR OP TE LETTEN BIJ KEUZE JUISTE KERAMIEKOVEN

Sommige scholen zullen slechts keramiekonderwijs als gedeelte van een les programma gebruiken, terwijl andere scholen een aparte keramiekafdeling hebben die het hele jaar door in gebruik is. Ook kunt u een zeer uitgebreid les programma hebben wat voor heel veel werkstukken zorgt, terwijl het toch maar klein aantal studenten betreft. Een dergelijk programma zou een grote oven vereisen. Projecten op een basisschool zijn vaak kleiner, minder nauwkeurig en kunnen kortere stooktijden en daardoor een kleinere ovenruimte vereisen.

  • Bepaal het volume (tip)
    Mede om deze redenen hebben we een formule bedacht die gebruikt kan worden om het nuttige volume van een oven te kunnen bepalen. Om dit exact te kunnen bepalen moet je eerst weten hoeveel studentenprojecten er gestookt moeten worden per week. U zult ook moeten bepalen hoeveel het volume is van de verschillende projecten. Zijn dit bijvoorbeeld grote sculpturen of kleine kop en schoteltjes? Neem het volume van een totaal project en vermenigvuldig dit met 1,5. Dit bepaald de nuttige oven inhoud. De meeste docenten willen trouwens niet elke dag de oven stoken maar bijvoorbeeld 2 á 3 x per week.
  •  Soort lesprogramma
    De verschillende lesprogramma’s zullen hun stoken met variërende methodes doen. Een school die hun ovens elke dag stookt zal andere vereisten hebben dan een school die maar 1x in de week een stook heeft. Dit zijn vragen die door het afdelingshoofd , docent of schooldirectie eerst beantwoord moeten worden voordat de juiste oven of ovens geselecteerd kunnen worden.
  • Groter is (niet altijd) beter
    Wanneer u niet bekend bent met keramiekovens, kan het lijken of de oven zo groot mogelijk moet zijn, mits het budget dat tenminste toelaat. Dit is een misvatting. Want als u vaker kleinere werkstukken maakt kan het juist ongunstig zijn als u een zo groot mogelijke oven aanschaft. Het is niet efficiënt als u voor een paar kleine werkstukken een grote oven in z´n geheel moet opstoken. Als u bijvoorbeeld uw werkstuk moet stoken, en er geen tijd meer is om langer te wachten op andere werkstukken, dan wordt de stook wel erg duur voor 1 of 2 kleinere werkstukken. Een kleinere oven zou dan veel beter geschikt zijn. Tevens is het bij weinig werkstukken in de oven zo dat de warmteverdeling minder gelijkmatig plaats vind, en daardoor een grotere kans ontstaat op een foutieve stoking (ongelijk gebakken of koude vlekken). Het kan ook nadelig zijn voor het binnenwerk van de oven of de verhittingsspiralen.

KORTOM

Er komt een hoop kijken bij de aanschaf van een (keramiek)oven. Om die reden adviseren wij altijd eerst samen met een ervaren oven specialist te bepalen welke oven het best bij uw situatie past. Snijstaal brengt u graag een passend advies voor de juiste oven met de juist bijbehorende programma controller. Neem gerust contact op met Wim Boom, onze technisch adviseur ›Wij gaan er dan ook vanuit dat onze kennis en ervaring genoeg vertrouwen geeft om samen met ons het best passende ovenmodel voor u te bepalen. Bekijk hier het overzicht van onze keramiekovens ›